Schilder als een schilder

Schilder als een schilder

Zelf schilderen is helemaal niet moeilijk. Meer zelfs, het is ook nog eens leuk! Je ziet immers onmiddellijk het resultaat van je werk. Maak gebruik van de Tintto-verftips. die maken je werk niet alleen gemakkelijker, maar het resultaat ook mooier.

Lees het etiket 

Lees eerst aandachtig het etiket van de verpakking voor je begint te schilderen. Zo weet je meteen wat de samenstelling is van je verf, hoe lang ze moet drogen en waarmee je de verf indien nodig mag verdunnen.

Vermijd stof

Stof is de grootste boosdoener bij schilderwerken. Het kan je pas geschilderde eindlaag mooi verknoeien. Stofzuigen en de vloer dweilen: het is zeker nodig. Zorg er ook voor dat je alle loszittende stofdeeltjes en korreltjes van het te schilderen oppervlak hebt verwijderd. En, de logica zelve: ga daarna niet meer boren, schuren of slijpen.

Roer de verf goed op

Als verf een tijdje stilstaat (bij jou thuis of in het magazijn van de winkel) zakken sommige bestanddelen van de verf naar de bodem of komen ze bovendrijven. Vraag ons naar het gratis roerhoutje en roer er mee al draaiend en van onder naar boven.  Doe dit ook regelmatig tijdens het schilderen. 

Verdun de verf indien nodig

Normaal hoef je een verf niet meer te verdunnen: de meeste verven zijn gebruiksklaar. Maar soms staat het uitdrukkelijk op het etiket vermeld: even checken, toch.

Schilderen met een verfrol

Vraag aan je Tintto-adviseur of de verfrol die je hebt wel geschikt is voor de verfsoort waarmee je wil gaan schilderen. De juiste verf, samen met de juiste verfrol, geeft het mooiste resultaat. Schilder vooraf de kanten (tegen plafond, deurlijsten en plinten) met een ronde borstel.

Verzadig daarna de rol in een verfbak (zonder onder te dompelen) en rol eventueel uit over een rooster in de bak. Voor muurverf kies je best voor een rechthoekige verfemmer met eventueel een rooster erin. Voor lakken (ook watergedragen) is een plat verfbakje handiger, omdat je hier veel zorgvuldiger op kan uitrollen voor een gelijkmatige verflaag.

Breng verschillende keren verf aan in verticale banen en rol vervolgens horizontaal uit. Eindig verticaal zonder al te veel druk uit te oefenen. Overlap de volgende baan telkens een beetje met het  vorige geschilderd vlak.

Als zowel plafond als muur moeten geschilderd worden, begin je best met het plafond. Schilder van het raam weg bij het rollen van een plafond.

Schilderen met de borstel

Dompel de borstel half in de verf en wrijf het teveel af aan de rand van de pot.

Breng de verf verticaal aan en kruis horizontaal. Eindig (net zoals bij de rol) verticaal in mooi evenwijdige lijnen. Werk in soepele bewegingen en wrijf gelijkmatig uit zodat je aanzetten vermijdt. 

Let op: drogende verf mag je niet bijwerken, zo niet krijg je verschil in glansgraad.

Even stoppen met schilderen

Stop nooit midden in een vlak als je het schilderwerk even wil onderbreken. Werk je met waterverdunbare verf (muurverf- of lakverf), steek dan de borstel of rol in een plastic zak die je zorgvuldig toebindt. De verf droogt nu niet meer uit. Als je met synthetische verf schildert kan de rol of de borstel omwikkelen met aluminiumfolie. Zo kan je het gereedschap enkele dagen bewaren zonder dat je het iedere keer weer moet uitwassen.

Je borstels een tijdje wegzetten in een potje met white spirit of thinner is geen goed idee. Het hout van de borstel zal zwellen en de bevestingsring die de borstelharen vasthoudt zal opengaan waardoor de haren loskomen. Bovendien zal de white spirit of thinner snel verdampen, waardoor de borstels toch nog zullen uitdrogen. Wil je toch langer stoppen met schilderen of is de klus geklaard en heb je verf over? Als je de verf juist bewaart, kan je ze zo'n twee jaar bijhouden. Maar dan moet je de pot goed afsluiten, hem droog bewaren en lage (10°C) of hoge (25°C) temperaturen vermijden. Verf in een metalen blik bewaar je best door de pot op zijn kop te zetten zodat de randen goed vollopen en er geen lucht meer kan binnendringen.

De ruimte verluchten?

Alle verven die nu in de handel te koop zijn beantwoorden aan de strengste milieunormen en zijn onschadelijk bij het inademen. De meeste verven zijn zelfs gewoonweg reukloos. Je kan dus perfect schilderen met gesloten ramen. Je haalt ook het beste resultaat als je schildert bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Zo heb je meer tijd om de verf te bewerken. Verlucht de ruimte na de schilderwerken, maar vermijd stofcirculatie.

 

Tips & tricks

Kleuren combineren met De Tintto Color Collection: kleurencombinaties om naar uit te kijken

Kleuren stimuleren ons. We worden er vaak vrolijk of juist ontspannen van. De nieuwe Tintto Color Collection werd ontwikkeld in samenwerking met het vermaarde...

Colores Del Mundo: een indrukwekkende reis door een wereld vol kleur

De kleuren van de wereld zijn bijzonder gevarieerd, net zoals de natuur, de landschappen en de wereldvolkeren. Elk volk heeft immers zijn eigen cultuur en karakter, zijn...